Мистика и релакс в Стара Загора

Туристите, решили да опознаят родината си, както и дошлите от чужбина не бива да подминават Стара Загора.  Ако сте готови за пътуване 8000 години назад във времето и искате да разберете как са живели най-далечните ни предци, посетете музея „Неолитни жилища“,  уникален исторически паметник от световно значение. Това е двуетажна постройка, за която се счита, че е най-добре запазената къща в Европа от тази епоха. Къщата е с размери 10 Х 5,80 м и е била висока 7 м. Изградена е от забити в земята дървени колове, преплетени с пръти, обмазани с глина, премесена със слама. На северните стени на жилищните помещения са направени пещите, които са най-добре запазените от времето на неолита, разкрити досега.

След като разгледат неолитните жилища, любознателните туристи могат да се пренесат във времето на римляните и да се разходят по античната улица в комплекса „Августа Траяна“, както и да посетят Музея на религиите,  култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. Тук има невероятно наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса: останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха, езическо светилище, посветено на тракийския конник, средновековна християнска гробищна църква и мюсюлмански храм.

Мераклиите за спа и релакс, чист въздух и красива природа могат да отседнат в някои от хотелите на близкия курорт Старозагорски минерални бани и да съчетаят отдиха с приятни разходки с дъх на мистика. На 1,5 км от центъра на селото в северна посока се намира красивият природен феномен, наречен Богородична стъпка. Легендата говори, че това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години.

И ако накрая гостите на Стара Загора през пролетта искат да се потопят в културната магия, могат да гледат Второто издание на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. От 5 до 9 април Стара Загора отново ще се превърне в център на европейския театър.

АВТОР: Цвети Василева

 

 

EG HOTELS БЮЛЕТИН

Получавайте новини и актуални оферти от нас!

Code -->