Кукерско нашествие | Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

21-то издание на зрелищния фестивал събира десетки колоритни маскарадни групи от цяла България, а традиционния базар ще представи най-доброто от майсторите занаятчии.

Стара Загора се готви да прогони „злите сили” със зрелищен и колоритен обичай. На 9-ти март Града на липите посреща 21-то издание на Фестивала на маскарадните игри, в който участие ще вземат над 20 фолклорни групи от цяла България.

В страховитото кукерско шествие ще се включат множество старци, бабугери, васильовци, арапи и др. от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

Точно в 10.30 ч., костюмираните участници ще направят своето пищно дефиле по Античната улица, за да превземат Античния форум със своите магични танци, древни заклинания и здрава мъжка сила. Техни „съучастници” ще бъдат малчугани от старозагорски детски градини.

Маскарадните игри ще представят най-характерните обичаи, ритуални маски и костюми от родните места на участниците и ще бъдат оценени от специално жури.

Традиционния базар ще събере майсторските произведения на занаятчии от цяла България - от точени бонбони, до рисувани сладкиши, произведения от природни материали, чанове, икони, продукти от националната ни кухня, стъкло и коприна.

Организатори на проявата са община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005”.

 

 

EG HOTELS БЮЛЕТИН

Получавайте новини и актуални оферти от нас!